Update archief pagina: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10]


Updates

Op deze pagina kunt u lezen wat de updates nrs. 91 t/m 100 op de site waren.

Nr. Datum Aard van de update
100 20131006 In deze 100ste update:

 • Nieuw. Nederland/MRTM/Recente items, nieuwe pagina 8 Donateursdag 28 september 2013. Verslag en eigen fotoreportage van de donateursdag bij de Museum Stichting v/h RTM in Ouddorp op 28 september. Met aanvullende foto’s van Eric van der Reiden en Remco de Feiter.
 • De Stoomtram 137, uitgave van de Museumstoomtram Hoorn – Medemblik september 2013 is verschenen. Inhoudsopgave op de startpagina, daarna op de pagina Van de Leestafel.
 • Op de startpagina een paar foto’s van Douwe Krijnen en Maarten Talsma van bezoek op 21 en 22 september aan de STAR in Stadskanaal.

99 20130922 In deze update:
 • Nieuw. Zelf niet geweest, maar dankzij aangeboden foto’s van Bertus Kers, Gerrit Bleumink en Henk Koster toch een herinnering vastgelegd aan Terug naar Toen 2013, op 7 en 8 september, het jaarlijkse evenement van de Veluwsche Stoomtrein Matschappij op de nieuwe pagina Nederland/VSM/Recente items, pagina 3.
 • Nieuw. In Bilthoven wordt gebouwd. Op Nederland/NS/Infrastructuur/Vernieuwing stationsgebied Bilthoven, nieuwe pagina 17 een verslag.
 • De startpagina is weer ververst.
 • Materieel 1964 langer in dienst. De stand van zaken in het kort. Op de startpagina geplaatst. Met foto’s van Bas van Heezik en Douwe Krijnen.

98 20130908 Aan de volgende infra-thema’s zijn recente foto’s toegevoegd:
 • Nederland/NS/Infrastructuur Ombouw Enschede, pagina 16 foto’s van Bas van Heezik en Bertus Kers, gemaakt op 21, 22 en 30 augustus 2013, van het vernieuwde emplacement, vanuit machinistenperspectief. Onder aan de pagina.
 • Nederland/NS/Infrastructuur Sporen in Den Bosch, pagina 11. Cabinefoto’s fly-over van 21 augustus 2013 door Bertus Kers. Onder aan de pagina.
 • Nederland/NS/Infrastructuur Utrecht Randstadspoor en omgeving, pagina 8, eigen fotoreportage van de actuele situatie van station Utrecht Lunetten en bezoek aan de westelijke dive-under in Lunetten; rondleiding door ProRail en aannemer Heijmans op zaterdag 31 augustus 2013.

97 20130818 In deze update zijn de volgende uitbreidingen toegevoegd:
 • Het thema Nederland/NS/Infrastructuur Ombouw Enschede, pagina 16 nadert zijn afronding. Op 19 augustus 2013 wordt het vernieuwde emplacement van Enschede in gebruik genomen. We blikken met een reeks nieuwe foto’s van Bertus Kers nog één keer terug naar een omvangrijk en interessant infra-project. Daarbij wordt een ballonvaarttochtje met fraaie luchtopnamen van het stationsgebied niet gevreesd. Meer luchtfoto’s van Enschede volgende keer in het thema Luchtfotografie.
 • De NVBS-uitgave Op de Rails, augustusnummer 8 is verschenen. Op de startpagina een inhoudsopgave.
 • Het is niet mogelijk álle bouwprojecten op en rond het spoor te volgen, het zijn er veel. Van onder meer Utrecht, Breda en Den Bosch zijn op deze site thema’s verschenen. We blijven ze volgen. Niet minder belangrijk zijn de werkzaamheden in Bilthoven. Op de startpagina recent nieuws (en foto’s met oud materieel).

96 20130728 In deze update zijn de volgende uitbreidingen toegevoegd:
 • De thema’s Nederland/NS/Infrastructuur Ombouw Enschede, pagina 16 (met foto’s van Bertus Kers en Stefan Verkerk) en Nederland/NS/Infrastructuur Sporen in Den Bosch, pagina 11 zijn bijgewerkt naar de stand van zaken tot en met afgelopen maand.
 • De Vereniging Historisch Railvervoer Nederland (HRN) gaf Nieuwsbrief 7 uit. Een link aangebracht op de startpagina.
 • Het overzicht van enkele grote infraprojecten tijdens de zomerperiode 2013 is van de startpagina verwijderd. De meeste grote buitendienststellingen met meerdaagse werkzaamheden zijn achter de rug, op een enkele na (Enschede loopt nog door tot 18 augustus). De diverse projecten worden verder afgebouwd. We blijven de bouwprojecten in Utrecht, Breda, Den Bosch en Enschede de komende maanden volgen, ook met nieuwe foto’s.
 • De publicaties Tramkoerier, zomer 2013 (RTM Ouddorp) en de Stoomtram 136 (Museumstoomtram Hoorn – Medemblik) zijn van de startpagina naar de pagina Van de Leestafel verhuisd.
 • De NVBS-uitgave Op de Rails, julinummer 7 besteedt onder meer aandacht aan het project DoorStroomStation Utrecht (DSSU). Op 18 april maakte het Ministerie van Infrastructuur en Milieu bekend, dat er 270 miljoen euro wordt uitgetrokken ten behoeve van betere doorstroming, minder verstoringen en ruimte voor meer treinen op Utrecht Centraal. Het emplacement wordt hierop aangepast. Henry van Amstel en Eric Terwolbeck zijn werkzaam bij Movares en leden van het projectteam VleuGel/DSSU en belichten in een artikel de achtergronden. Op de startpagina een inhoudsopgave van Op de Rails.

95 20130710 In deze update zijn de volgende uitbreidingen toegevoegd:
 • Nieuw ! Op de nieuwe pagina 16 Nederland/NS/Infrastructuur Ombouw Enschede aandacht voor werkzaamheden op het station Enschede waar een volledig nieuw emplacement gebouwd wordt. Oude foto’s van Peter van der Vlist met tekeningen en informaties uit Spoor en Tramwegen en recente foto’s van Bertus Kers. Tekening van Gérard van Teeffelen. Met medewerking van ProRail Verkeersleiding regio Regionaal, Johnny Riddering. Een eigen fotoreportage gemaakt op 30 juni 2013.
 • De Tramkoerier, periodiek van de RTM Ouddorp zomeruitgave 2013 is verschenen. Inhoudsopgave op de startpagina, daarna op de pagina Van de Leestafel.
 • Recente foto’s van Gérard van Teeffelen van Utrecht Centraal in het thema Randstadspoor Utrecht en omgeving, NederlandNS/Infrastructuur, pagina 8 onder het tussenkopje Station Utrecht Centraal.
 • Op de startpagina een overzicht van enkele grote infraprojecten tijdens de zomerperiode 2013.

94 20130625 In deze update zijn de volgende uitbreidingen toegevoegd:
 • Op de pagina Van de Leestafel twee recent aangeschafte boekwerken: “Spoor – editie 24” (uitgeverij De Alk), jaarboek van Peter van der Meer en Marcel van Ee (en veel fotografen) en “Historische Atlas van Hilversum” (uitgeverij Boom), ‘van esdorp tot mediastad’ van Anton Kos. We bespreken de inhoud in het kort.
 • Raymond Kiès bezocht de opening op 8 juni 2013 van het nieuwe station Leidsche Rijn en stapte en passant even uit in Utrecht Lunetten. Nieuwe foto’s geplaatst in het thema Randstadspoor Utrecht en omgeving, NederlandNS/Infrastructuur, pagina 8 onder deze tussenkopjes.
 • Op pagina 12 NederlandNS/Infrastructuur, volgen we de spoorwerkzaamheden in Breda. Raymond Kiès fotografeerde op 31 mei 2013 de stand van zaken, tijdens bouwfase 3a.
 • Exclusief voor deze website stelde het bedrijf Your Captain Luchtfotografie enkele luchtfoto’s gemaakt op 21 april 2013 beschikbaar van het Utrechtse stationsgebied: het centraal station, Westplein, Jaarbeursplein, Hoog Catharijne en het nieuwe muziekcentrum Vredenburg. Geplaatst op de pagina Extra/Fotografie/Luchtfotografie, vervolgpagina 2A en in het thema Randstadspoor Utrecht en omgeving, NederlandNS/Infrastructuur, pagina 8 onder het kopje Station Utrecht Centraal.
 • Het thema Fyra is verplaatst van de startpagina naar de nieuwe pagina Nederland/NS/Achtergronden, pagina 3. Wanneer daar aanleiding voor is, actualiseren wij dit thema.
 • De Stoomtram 136, uitgave van de Museumstoomtram Hoorn – Medemblik juni 2013 is verschenen. Inhoudsopgave op de startpagina, daarna op de pagina Van de Leestafel.
 • De Gids voor het Museum v/h Rotterdamsche Tramweg Maatschappij; een handig en leerzaam naslagwerkje voor wie snel de geschiedenis van de NV RTM wil leren kennen en haar “nalatenschap”, de Stichting Museum RTM in Ouddorp. Auteur Mark Grootendorst. Op startpagina geplaatst.
 • Het thema Combiplan Nijverdal is verplaatst van de startpagina naar de nieuwe pagina Nederland/NS/Infrastructuur, pagina 15.
 • Het Koningspaar Willem-Alexander en Maxima bezocht op vrijdag 21 juni de provincies Zeeland en Zuid-Holland en maakte een kort ritje met de Museumtram RTM in rijtuig AB 417. Foto’s van Eric van der Reiden op de startpagina.

93 20130609 In deze update zijn de volgende uitbreidingen toegevoegd:
 • In het kader van nooit meer een Fyra, zullen we het moeten doen met foto’s van de oude Benelux-treinen en enkele internationale (getrokken) D-treinen. Bart van t Grunewold stelde diverse foto’s beschikbaar uit een ander tijdperk: 1978 en 1979, toen de spoorwereld minder gecompliceerd maar duidelijk was. Met een eigen treinenbouwer, zoals Werkspoor of het Duitse Talbot/Düwag en het gerenommeerde Franse Alsthom. Voorlopig geplaatst op de startpagina, verhuist daarna naar de specifieke materieelpagina’s (NS locserie 1100 en NMBS Beneluxtreinstellen).
 • Een samenvatting van de recente ontwikkelingen rond de Fyra V250-treinstellen van fabrikant AnsaldoBreda staat op de startpagina onder de titel Fyra, achtergronden van een mislukte ambitie. Het hele thema Fyra wordt binnenkort verplaatst van de startpagina naar een te maken nieuwe pagina [3] Nederland/NS/Achtergronden, inclusief foto’s.
 • Gérard van Teeffelen stuurde enkele foto’s van de vorderingen van de verbouwing van Utrecht Centraal, in het bijzonder de perronverbreding en sporenuitbreiding van de voormalige buurtsporen. Startpagina, lees ook NederlandNS/Infrastructuur, pagina 8, Randstadspoor Utrecht en omgeving. Hierin is recent ook opgenomen een foto die Tim Oosterlee aanreikte van de bouw van de stationshal en de Katreinetoren in 1973. Foto uit de verzameling van Leen Korstanje.
 • De Stoomtrein Goes – Borssele gaf een themanummer van het periodiek ‘De Stoomtrein’ uit, geheel gewijd aan stoomlocomotief 4389, een oorlogsveteraan in de polder. Met dank aan en foto’s van Kees Wielemaker. De inhoudsopgave van dit bijzondere nummer staat op de startpagina.

92 20130528 In deze update zijn de volgende uitbreidingen toegevoegd:
 • Van Peter Schoeber ontving ik enkele foto’s uit februari 1989 van het buurtgoederenverkeer op de oostelijke Betuwelijn: de dagelijkse bediening van Tiel Industrie en Kesteren. Gérard van Teeffelen vulde dit aan met foto’s van een proeftransport in 2005. Het transport kreeg geen vervolg. Pagina 1 NS Uitgelicht: De Betuwelijn in perspectief. Onder het kopje Goederenvervoer.
 • De pagina 11 Nederland/NS/Infrastructuur, Sporen in Den Bosch bevat recente foto’s gemaakt op 17 mei 2013 van Raymond Kiès met beelden van het opbreken van de stamlijn De Rietvelden. Een kijkje door hem op het station op 18 mei 2013 levert ook weer aardige beelden op. Onder het nieuwe kopje “Bouwwerkzaamheden station en emplacement Den Bosch, de stand van zaken in mei en juni 2013” volgen we de actuele situatie. Toegevoegd onderaan de pagina.
 • Henk Koster fotografeerde het station Hilversum vanuit een zweefmolen; het leverde een unieke luchtfoto op. Startpagina.
 • Thomas de Stoomlocomotief komt naar de VSM op 7, 8 en 9 juni. Info op de startpagina.
 • Een Blokkendoos op de Maasvlakte. Foto’s van een bijzondere rit voor de Vereniging Vrienden van het Nederlands Spoorwegmuseum op 25 mei 2013. Geplaatst op de startpagina. Dit thema met meer foto’s verhuist daarna naar de pagina NSM.

91 20130510 In deze update zijn de volgende uitbreidingen toegevoegd:
 • Raymond Kiès stelde recent fotowerk beschikbaar: beelden van het stationsvernieuwingsproject Breda (8 maart 2013) zijn toegevoegd aan het infra-thema onder de titel Breda, de poort van Brabant, pagina 12 Nederland/NS/infrastructuur onder het kopje Breda in 2013, voorjaar.
 • De pagina 11 Nederland/NS/Infrastructuur, Sporen in Den Bosch bevat recente foto’s gemaakt op 22 en 23 april 2013 van Raymond Kiès met beelden van de voortgang van de werkzaamheden in Den Bosch onder het nieuwe kopje “Bouwwerkzaamheden station en emplacement Den Bosch, de stand van zaken in maart en april 2013”. Toegevoegd onderaan de pagina.
 • Persfotograaf Jacques Stevens (overleden in 2007) uit Hilversum heeft een nalatenschap achtergelaten die in beheer is bij het Streekarchief Gooi en Vechtstreek waar gewerkt wordt aan de digitalisering van zijn oeuvre. Een aanzienlijk aantal foto’s met spoorse elementen komt boven water; een zoektocht door Rienk Nauta en Henk Koster levert historische beelden op. Enkele foto’s op de startpagina met verwijzing naar Langs de rails, de website van Nico Spilt waar diverse thema’s over Hilversum te vinden zijn. Oude beelden uit Hilversum en Bussum passeren de revue.
 • Aan de inhuldiging van prins Willem-Alexander tot nieuwe koning van Nederland en overzeese gebiedsdelen op 30 april 2013 is in de media ruim aandacht besteed. Wij besteden er enkele toepasselijke spoorse foto’s aan van Bas van Heezik, Gérard van Teeffelen en Erwin Voorhaar op de startpagina.[Terug]