Update archief pagina: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10]


Updates

Op deze pagina kunt u lezen wat de updates nrs. 51 t/m 60 op de site waren.

Nr. Datum Aard van de update
60 20110926 In deze update:
 • Randstadspoor Utrecht is een omvangrijk, meerjarig vernieuwingsproject van de railinfrastructuur in het centrum van Nederland. Van het traject Utrecht Centraal tot en met Houten, onderdeel van een groter geheel, wordt op de nieuwe pagina Nederland/NS/Infrastructuur [8] een rapportage gegeven. Van Raymond Kiès en Peter van der Vlist werden fotobijdragen ontvangen. Nico Spilt leverde het oude sporenplan van het emplacement Lunetten.
 • Met ingang van 26 september 2011 is in Arnhem de eindsituatie van de infrastructuur (beveiliging, bovenleiding, baan- en spoorwegbouw) in dienst gesteld. Hierdoor is het mogelijk om in Arnhem met hogere snelheid te vertrekken en te arriveren. Ook is het aantal kruisende bewegingen minder dankzij de onderdoorgang (dive–under) van spoor 26 aan de westzijde van het emplacement voor treinen vanuit Nijmegen. De live webcast (van 23 juli t/m 26 sept.) is of gaat uit de lucht; de link is van de startpagina verwijderd en het artikel Sporen in Arnhem is daarop aangepast: pagina Nederland/NS/Infrastructuur [6].
 • Op de pagina Van de leestafel aandacht voor de recent verschenen uitgave De Stoomtram nr. 129 van de Museumstoomtram Hoorn – Medemblik (SHM) met de volledige inhoudsopgave van deze periodiek (even naar beneden scrollen op die pagina).

59 20110910 In deze update afscheid van de zomer, maar de herfst wordt zeker zo interessant:
 • Van Luchtfotografiebedrijf Your Captain ontving ik twee fraaie foto’s (1 augustus 2011) van de stationsvernieuwing in Delft (Spoorzone Delft). Deze foto’s zijn toegevoegd aan het thema Extra/Fotografie/Luchtfotografie nieuwe vervolgpagina [2A].
 • Van Henk Eijssens, Kees van de Meene en Rienk Nauta ontving ik foto’s van het project Sporen in Arnhem. Toegevoegd aan de pagina Nederland/NS/Infrastructuur [6]. Van de vrije encyclopedie Wikipedia werden enkele foto’s m.b.t. dit thema overgenomen.
 • Startpagina: de zomerfoto’s zijn verwijderd en deze zijn ondergebracht op de betreffende materieelpagina’s van NS.
 • Nieuwe actualiteiten op de startpagina o.m. de voortgang rond het monument Harmelen 1962, de aankondiging van de “Classical Tour” met locomotieven van de serie 1200 van NS op 12 november 2011 en de 80-jarige NVBS.
 • Op 24 september 2011 de jaarlijkse donateursdag van de RTM; t.z.t. een verslag met fotoreportage.

58 20110821 In deze update:
 • Op zoek naar interessante infrastructuurprojecten kwam ik in Almelo terecht. Tussen 2006 en 2009 werd daar het project Almelo Verdiept gerealiseerd. Bertus Kers, ter plaatse goed bekend, stuurde enige foto’s en een video op YouTube. Op de nieuwe pagina Nederland/NS/Infrastructuur [7] een verslag.
 • Veel aandacht voor het materieel 1964 van NS. Een halve eeuw later zijn nog altijd stellen van dit type in dienst, maar hun dagen zijn inmiddels geteld. Het NVBS-maandblad “Op de rails” besteedt aandacht aan de ontwikkeling, de inzet en de afvoer van dit typisch Nederlandse materieeltype. Zie uitgave augustus 2011-8, deel 1 Treinstel Toekomst, prototype vierwagentreinstel 501, de stamvader van deze in omvang grootste materieelsoort (auteur J.M. ten Broek). Op de startpagina en ook op materieelpagina Nederland/NS/elektrische treinstellen, subpagina Materieel 1964 plan T en V is een fraaie foto van Kees van de Meene toegevoegd uit het beginjaar 1961 met treinstel 501.
 • Op de startpagina wat aandacht voor de natuur: een nieuwe zomerfoto van Bas van Heezik: een merelnest op een bijzonder plekje.
 • Op deze website treft u op de materieelpagina's van NS diverse elektrische locomotiefseries aan: de e-locs serie 1100, 1200, 1300 en 1500. Ze zijn niet meer aan te treffen op het Nederlandse spoorwegnet. Of toch wel? De Werkgroep 1501 en de Stichting Klassieke Locomotieven (KLOK) zetten zich in voor het behoud en waar mogelijk rijdend maken of houden van deze voor Nederland zo markante machines. Meer informatie op de website van de Stichting KLOK. Laatste berichten in Nieuwsbrief KLOK-Info nr.49. Zie de startpagina voor meer informatie.
 • Van Luchtfotografiebedrijf Your Captain ontving ik twee fraaie foto’s (14 mei 2011) van de stationsvernieuwing in Arnhem (Sporen in Arnhem). Deze foto’s zijn toegevoegd aan het thema Extra/Fotografie/Luchtfotografie pagina [2].

57 20110807 In deze update recente ontwikkelingen:
 • Van Luchtfotografiebedrijf Your Captain ontving ik tien fraaie foto’s (juni 2010) van de nieuwe Hanzelijn en de spoortunnel onder het Drontermeer. Deze foto’s zijn toegevoegd aan het thema Extra/Fotografie/Luchtfotografie pagina [2].
 • Op de Emmerlijn rijden nog plan V-treinstellen, maar veel van hun soortgenoten zijn al gesloopt. Bas van Heezik stuurde enkele foto’s voor het thema: Nederland/NS/elektrische treinstellen, subpagina Materieel 1964 plan T en V.
 • In Arnhem vorderen de bouwwerkzaamheden aan de perrons en sporen goed. De derde, grote bouwstap vindt plaats in de zomer 2011. Op de pagina Nederland/NS/Infrastructuur [6] actuele informaties, links en foto’s van Bas van Heezik.
 • Wat hebben doelman Edwin van der Sar en e-loc 1741 met elkaar gemeen? Helemaal niks, behalve dat zij de Amsterdam Arena kennen. De één viert er zijn afscheid, de ander rijdt er pal langs. Een zomerfoto op de startpagina.

56 20110726 In deze update een variatie aan onderwerpen:
 • Het thema Nederland/NS/Infrastructuur bevat diverse subtitels op afzonderlijke subpagina’s. Om één en ander wat overzichtelijk te houden en met het oog op toekomstige uitbreidingen en toevoegingen is nu een voorafgaande pagina [0] met een inhoudsopgave gemaakt; van hieruit kan naar een gewenste subtitel doorgeklikt worden. Tot heden zijn zes titels opgenomen.
 • De startpagina is weer gewijzigd: niet meer actuele onderwerpen zijn verwijderd, c.q. ondergebracht in reeds bestaande pagina’s of thema’s.
 • In het thema Nederland/NS/Infrastructuur zijn op de subpagina [5] “Bruggen en tunnels” recente foto’s opgenomen van de nieuwe IJsselbrug in Zwolle, gezien vanuit de machinistencabine.
 • Van Luchtfotografiebedrijf Your Captain ontving ik negen fraaie foto’s (juni 2010) van de nieuwe IJsselbrug in Zwolle. Deze foto’s zijn toegevoegd aan het thema Extra/Fotografie/Luchtfotografie pagina [2].
 • Van de Stoomtreindagen Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij op 9 en 10 juli is een verslag gemaakt met fotorapportage. Nieuwe pagina Nederland/ZLSM/Recente items vervolgpagina [2].

55 20110703
 • Op de pagina Van de leestafel aandacht voor de recent verschenen uitgaven De Stoomtram nr. 128 en de Tramkoerier (zomer-editie) van resp. de Museumstoomtram Hoorn – Medemblik (SHM) en de Museum Stichting R.T.M. Ouddorp met de volledige inhoudsopgave van deze periodieken (even naar beneden scrollen op die pagina).
 • In het thema Nederland/NS/Uitgelicht, subpagina [1] “De Betuwelijn in perspectief” is aan de opsomming van enkele spoorwegongevallen op de Betuwelijn een ongeval toegevoegd (althans de beschrijving daarvan), namelijk die met twee goederentreinen tussen Hemmen-Dodewaard en Opheusden op 14 november 1975. Dit voorval staat beschreven in het boek Diesel-elektrische locomotieven NS-serie 2400 door Martin van Oostrom en werd met zijn toestemming hier beschikbaar gesteld en overgenomen (waarvoor mijn dank). Naar bijpassende foto’s wordt nog gezocht. Het boek staat overigens beschreven op de pagina Van de leestafel.
 • Het thema Nederland/NS/Uitgelicht bevat diverse subtitels op afzonderlijke subpagina’s. Om een en ander wat overzichtelijk te houden en met het oog op toekomstige uitbreidingen en toevoegingen is nu een voorafgaande pagina [0] met een inhoudsopgave gemaakt; van hieruit kan naar een gewenste subtitel doorgeklikt worden. Tot heden zijn vijf titels opgenomen.
 • De startpagina is weer gewijzigd: niet meer actuele onderwerpen zijn verwijderd, c.q. ondergebracht in reeds bestaande pagina’s of thema’s.
 • In het thema Nederland/NS/Infrastructuur is op subpagina [5] “Bruggen en tunnels” een kort verhaaltje met foto’s opgenomen van de oude en nieuwe IJsselbrug in Zwolle. Naar nieuwe foto’s wordt nog gezocht. Ook dit thema zal binnenkort van een pagina inhoudsopgave voorzien worden.
 • Het weekend van de Stoomtreindagen Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij nadert: 9 en 10 juli. Het programma, de dienstregelingen en gastoptredens zijn bekend. Zie startpagina of bezoek de genoemde websites. Uiteraard ga ik daar naar toe en zal verslag doen van dit evenement.

54 20110615
 • Hemelvaartsdag 2011 Nationale Stoomtreindag: aan het thema Nederland/VSM is een nieuwe pagina [1] Recente items toegevoegd: verslag en fotoreportage van de Nationale Stoomtreindag bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij op Hemelvaartsdag 2 juni 2011.
 • De startpagina is weer gewijzigd: niet meer actuele onderwerpen zijn verwijderd, c.q. ondergebracht in reeds bestaande pagina’s of thema’s.

53 20110531
 • Op de nieuwe pagina Nederland/NS/Modelbouw enkele foto’s van Robert Huls van Madurodam.
 • Een speciale rit met VSM-stoomloc 23 076 als trekkracht voor de Grachten Express op de nieuwe pagina [2] van het thema Nederland/VSM/stoomlocomotieven met foto's van Bertus Kers.
 • De pagina Van de leestafel bevat enkele nieuwe boektitels van uitgeverij De Alk.
 • De startpagina beschrijft enkele nieuwe actualiteiten.

52 20110517 In deze update wat recenter materiaal, waarvan de onderwerpen hun eigen geschiedenis hebben.
 • Op Paaszaterdag 23 april 2011 werd de jaarlijkse donateursvergadering van de Museumstoomtrein Hoorn – Medemblik gehouden, in Medemblik. Voor de deelnemers werd een extra tramrit ingelegd, die om 12:00 uur uit Hoorn vertrok. Loc 30 verzorgde de stoomtractie. In Wognum-Nibbixwoud werd gestopt en kon iedereen de fraaie stationsoutillage bewonderen. Het ritje langs de bloeiende bollenvelden was zonnig en kleurrijk. Na aankomst in Medemblik rond 13:15 uur toog het gezelschap lopend naar het zalencentrum van Hotel West aan de Meerlaan, waar even na half twee de vergadering begon die door Directeur Jaap Nieweg werd voorgezeten en ingeleid. De extra tramrit naar en van Medemblik werd in een fotoreportage vastgelegd. In het thema Nederland/SHM/Recente items zijn het verslag en de foto’s van deze dag vastgelegd in een nieuwe subpagina 2.
 • Er is veel te zien lángs en óp de rails. Soms ook wat er bóven hangt. In Hilversum Noord hangt sinds 9 mei 2011 een luchtbrug boven het spoor. Henk Koster en Rienk Nauta gingen op pad en maakten foto's van een spectaculaire hijsklus voor een bijzonder bouwwerk: het Media Park kreeg een luchtbrugverbinding met de NS-halte ter plaatse en de wijk “Over het spoor”. Reden ook om in de historie van radio en TV te duiken. In het thema Nederland/NS/Uitgelicht een nieuw artikel met foto’s op de nieuwe subpagina 5.
 • Eric van der Reiden en Mark Grootendorst, beiden al jaren verbonden aan de Museum Stichting RTM – Ouddorp en kenners van de voormalige Rotterdamsche Tramweg Maatschappij, gaven enkele waardevolle verbeteringen in enkele fotobijschriften van NVBS-afscheidsrit RTM van 25 oktober 1964. Enkele bijschriften van mijn foto’s op pagina 3 van het thema NVBS-excursies werden daardoor gewijzigd. Waarvoor mijn dank.

51 20110509 Nu 4 en 5 mei weer (waardig) herdacht zijn, zijn de foto’s (uit 2010 !) van treinstel 520 “Stilstaan bij Vrijheid” verplaatst van de startpagina naar de rubriek Nederland/NS/Uitgelicht, nieuwe subpagina 4. Tevens zijn daar enkele nieuwe foto’s aan toegevoegd. Met dank aan Bas van Heezik en Gérard van Teeffelen. Alle foto’s hebben een korte beschrijving.

“Fotograferen van treinen in Nederland” is verplaatst naar een nieuwe subpagina 3 in het thema: Extra/Fotografie.

De startpagina bevat nu nog enkele actuele onderwerpen:

 • aandacht voor de plaatsing van de nieuwe luchtbrug in Hilversum Noord naar het Mediapark. Met de plaatsing is afgelopen weekend begonnen.
 • de treinramp in Harmelen op 8 januari 1962. Naar de plannen nu laten zien, zal een herdenkingsmonument op 8 januari 2012, vijftig jaar later alsnog gerealiseerd worden. Inspirator voor een monument ter nagedachtenis is Hans Fictoor, auteur van het gelijknamige boek en zoon van de omgekomen machinist Pieter Fictoor. Ook wordt gewerkt aan een herdenkingsboek. Op verzoek van burgemeester Mr. Hans Schmidt van de Gemeente Woerden heeft het Dorpsplatform Harmelen het initiatief genomen de behoefte aan en vormgeving van een monument verder uit te werken. De laatste ontwikkelingen leest u op www.harmelen.nu. Meer informatie op de pagina Van de leestafel over dit thema. Naar verluidt zal RTV Utrecht aandacht schenken aan dit gebeuren.
 • de recent verschenen uitgaven De Stoomtram 127 van de Museumstoomtram Hoorn – Medemblik en de Tramkoerier voorjaar 2011 van de Museum Stichting RTM – Ouddorp zijn van de startpagina overgezet naar de pagina Van de leestafel. Binnenkort wat foto’s van de extra tramrit t.b.v. de donateursvergadering van Stoomtram Hoorn – Medemblik, gehouden op Paaszaterdag 23 april 2011.[Terug]