[0] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28]

Donateursdag: 22 september 2012

Op zaterdag 22 september 2012 hield de Museum Stichting RTM in Ouddorp haar jaarlijkse donateursdag. Voor de liefhebber traditioneel een dag met verrassingen. Helaas was ik verhinderd deze dag aanwezig te zijn bij mijn favoriete stichting en het jaarlijkse feestje. Een familiefeestje won deze tweestrijd…

Eric van der Reiden, vaste medewerker restauratieprojecten en Mark Grootendorst, medewerker PR bij de RTM deden verslag en stuurden onderstaande bijdrage in.
Binnenkort in de Tramkoerier volop aandacht voor de plannen rond het museumgebouw. Daar is veel geld voor nodig.

Presentaties

Er viel dit jaar niets te presenteren aan rollend materieel, dus zal een aantal mensen hebben gedacht: dan zal er ook wel niets bij de RTM gebeuren tijdens de jaarlijkse donateursdag.... Deze thuisblijvers kregen weer standaard ongelijk!

Ten eerste werd er wél wat gepresenteerd, maar dan in PowerPoint-voorstellingen: de plannen voor het nieuwe RTM-museumgebouw, de vorderingen aan de bussen en loc 37 en niet te vergeten het jaaroverzicht.
Het tweede presentatieonderwerp rolde dan wel niet op rails, maar wel van de persen. De Gids, onze nieuwe museumhandleiding, was klaar en werd door de auteur aangeboden aan RTM-voorzitter Sparreboom.

En daarna barstte het hoofdprogramma los, de ritten. Tijdens de ontvangst van de RTM-donateurs werden beide dienstvaardige locomotieven 50 en 54 terzijde gestaan door hun koude zusters 56 en 57. Ze stonden heel mooi op een rijtje opgesteld voor de remise. Nadat de zaak op stoom was reed als eerste een personentram (zes rijtuigen) weg, getrokken door de 50, op zichtafstand gevolgd door loc 54 met een lange goederentram. Fotografen werden vervoerd naar diverse locaties met de Van Oeveren-bus 40 en de Bellewagen. Op de haltes Bezoekerscentrum, Port Zélande en Middelplaat Haven ontmoetten beide trams elkaar en konden ze gezusterlijk gefotografeerd worden. De personentram arriveerde als eerste bij Scharendijke, rap gevolgd door de goederentram, die keurig bleef wachten totdat loc 50 op de juiste plaats stond. Daarna kwam de goederentram binnen en kon ook loc 54 omlopen. Toen beide locs aan de kop van de personentram waren gepositioneerd, daagde het bij veel mensen dat er iets bijzonders stond te gebeuren. En inderdaad, dat gebeurde ook: de personentram koppelde de goederentram aan de trein en gecombineerd ging deze prachtige plattelandstoomtram non-stop naar het Bezoekerscentrum. Daar reed loc 54 met het personengedeelte door naar de remise, nam snel water, reed door de wissels bij de Punt West, ronde de grote boog in de duinen en kwam verkeerd om, maar wel juist, terecht voor het tweede gedeelte van het spektakel: beide locs reden gezamenlijk op over het tweesporige traject door de duinen. Het leek net een race!

Tenslotte werd de goederentram opgehaald, nadat loc 54 in de juiste positie was teruggebracht. Voor het ophalen van deze tram werden beide locs weer in dubbeltractie gebruikt. Het was na vieren voordat het rijprogramma klaar was. Iedereen was zeer tevreden en regelmatig werden de medewerkers door blije donateurs bedankt voor het geweldige geboden programma.

Wat de RTM-medewerkers betreft: het verveelt nooit. De donateur krijgt een mooi programma, de medewerkers de eer en de lol om het uit te voeren. Honderden foto’s moeten er zijn gemaakt, dus wat hieronder getoond wordt is slechts een fractie van de mooie opnames. Traditioneel waren de weersomstandigheden prima, de sfeer euforisch en de 300 donateurs? Zij genoten!

Mark Grootendorst/Eric van der Reiden

De foto's zijn van Eric van der Reiden, tenzij anders vermeld en allemaal gemaakt op 22 september 2012.
Voor de liefhebbers:
l
oc 50 reed met de rijtuigen B367, AB394, AB396, AB394, B363 en AB398.
l
oc 54 reed met de wagons 296, 728, 700, 715, 615, 73, 722, 635, 581 en PD 296.


Locomotievenparade voor de remise in De Punt West. Van links naar rechts de stoomlocs 57, 56, 54 en 50.

Een kijkje in de loods. M67, die op deze dag geen dienst had. Achter de motorwagen staan de MBS-rijtuigen 417 en 414 waaraan volop gerestaureerd wordt door vrijwilligers.

Motorwagen M67 in de loods. De koersrol boven de voorruit vermeldt als bestemming Brouwershaven.

Stomend door de duinen. Eric van der Reiden, vaste medewerker restauratieprojecten legde loc 54 met goederentram vast in het duingebied bij de Brouwersdam bij De Punt West, 22 september 2012. Rechts de Austin SWB ‘bellewagen" RTM 147 uit 1943. Het kenteken H33128 is na de recente keuring door RDW (Rijks Dienst voor het Wegverkeer) gewijzigd in AR-46-32. Meer informatie op de website van de Mobiele Collectie Nederland, klik hier.

Op de Brouwersdam loc 50 met houten personentramrijtuigen.

Op de Brouwersdam loc 54 met goederentram.

De gecombineerde personen- en goederentram, getrokken door de stoomlocs 50 (voorop) en 54 op weg van Scharendijke Dolfijn naar de halte Bezoekerscentrum, hier gefotografeerd tussen Middelplaat en Port Zélande. Een prachtige en unieke plattelandstoomtram die veel bekijks trok. Foto: André Brauns.

........en van achteren gefotografeerd door Eric van der Reiden.

Brouwersdam. Niets op deze foto verraadt dat het 2012 is. De gemengde tram is op weg naar zijn eindpunt en thuishaven, de Remise in De Punt West. Rechts het Grevelingenmeer.

De Punt West. Loc 54 is even gedraaid via de wisselstraat en na gedane arbeid is het goed fotograferen. Voor personeel en donateurs was de dag zeer succesvol en verrassend. Het weer liet zich traditioneel van de zonnige kant zien. Foto: André Brauns.

Ook het andere dienstvaardige materieel was in de buitenlucht te bewonderen op het remiseterrein in De Punt West.

Word donateur en steun het cultuurhistorisch railerfgoed !

Steun de RTM en word nieuwe donateur voor slechts 25,00 euro per jaar (meer mag ook) t.n.v. Stichting R.T.M. Ouddorp. Bank: Rabobank Goeree-Overflakkee, rekening 35.12.00.800 of ING-Bank 392134. De Tramkoerier verschijnt vier keer per jaar en wordt toegezonden aan donateurs en begunstigers. De R.T.M.-remise en het museumdepot zijn gevestigd aan de G.C. Schellingerweg 2, De Punt West, Brouwersdam te Ouddorp.
Nieuwsgierig geworden? Neem contact op met de Museum Stichting R.T.M., Postbus 25 – 3253 ZG Ouddorp of bezoek de website: www.rtm-ouddorp.nl, e-mail: info@rtm-ouddorp.nl of kijk op dèze site bij het thema: Nederland > pagina’s RTM (vroeger) en MRTM (museum). Een ritje over de Brouwersdam naar Port Zélande of Middelplaat Haven is nog veel leuker. Al in Scharendijke Dolfijn geweest?

De Brouwersdam is niet zomaar een zeekering van de Deltawerken. In het gebied dat de grens vormt tussen Zuid-Holland en Zeeland ontwikkelt zich een toeristische trekpleister en is een groot watersportcentrum gevestigd. De RTM is de verbindende factor.

Lees de Tramkoerier, voor inhoudsopgaven zie de pagina's Van de Leestafel en Publikaties.