Thema Recente items

In het thema Recente items wordt niet uitgegaan van een specifiek materieeltype of de tractiesoort van de locomotieven, maar is de leidraad een evenement. Dat kan zijn een speciale rijdag, een donateursdag of andere, vaak ééndaagse gebeurtenis, waarbij de fotopresentatie veelal een beeldverslag is van alles wat op zo'n dag te zien is geweest. Het bijbehorende artikel of verhaal beschrijft dan als een reisverslag wat de auteur op zo’n dag heeft beleefd. Daarbij zijn fotobijschriften per foto vaak niet nodig; het verhaal geeft dat voldoende weer en wie ter plaatse enigszins bekend is, herkent de locaties.

Recente items zijn dus meestal mijn eigen reisverslagen van een dagje bij de Museumstoomtram Hoorn - Medemblik (SHM); ik ga wat dieper in op omstandigheden, de sferen en de bezienswaardigheden in zijn geheel.

De verschijningsvormen van het materieel kan dus zeer divers zijn, afhankelijk van wat op zo’n dag te zien en te beleven was.

Door het verstrijken van de tijd zijn Recente items niet altijd recent in de letterlijke betekenis van het woord. Het meest recent is altijd de laatste (toegevoegde) pagina.

Op verschillende pagina’s wordt dieper in gegaan op de beleving van de dag of worden de foto’s in een bredere context geplaatst. Vaak ook met historische achtergronden. Daarbij houd ik de basisnavigatie in stand; kies dus altijd eerst het land, dan een maatschappij of museum in dat land en dan het thema Recente items van het gekozen rail- of museumbedrijf in de linker hoofdnavigatie. Deze drietrapsnavigatie betekent dus dat een thema Recente items op meerdere plaatsen op deze website te vinden zal zijn. Een thema Recente items per railbedrijf kan vervolgpagina’s bevatten. Op elke pagina kan naar andere pagina’s gewisseld worden met een paginaverwijzing bovenaan. De “nulpagina” bevat de inhoudsopgave.

De inhoudsopgave van Nederland/SHM/Recente items is tot dusver als volgt:
(klik op een genummerde pagina hieronder voor een directe koppeling)

Titels: