Thema Fotografie.

Het thema Fotografie bevat diverse aspecten en achtergronden.

Op verschillende pagina’s wordt dieper in gegaan op de beleving van de hobby middels de fotografie. We fotograferen (meestal) om onze herinneringen in stand te houden, beelden, die al dan niet op enig moment vervagen, met anderen te delen of gewoon een bijzonder moment of dag nog eens te herbeleven. Het moment dat we een foto maken, komt nooit meer terug; de wereld om ons heen verandert dagelijks. Daarom zijn foto's ook vaak herinneringen aan de momenten die ons dierbaar waren. In de spoorhobby is dat niet anders.

Fotografie heeft zelf de afgelopen eeuw een technologische ontwikkeling doorgemaakt: van glasplaten en rolfilms naar digitale mogelijkheden. Het papieren afdrukje in het fotoalbum is een beeld geworden op onze computer, laptop, smartphone of tablet. En razend snel beschikbaar via het moderne internet. En selfies maken is voor velen een communicatiemiddel geworden waarin de mens zelf centraal wil staan. Op deze website geen selfies, maar zijn de ogen gericht op de wereld waarvan we onderdeel uitmaken. De spoorwereld in het bijzonder. Soms bewerken we foto's met speciale programma's om ze mooier te laten worden, een uitsnede te maken of storende elementen te verwijderen. We fotograferen bij slecht en mooi weer, overdag en 's nachts. Het kan allemaal.

In dit thema geef ik achtergronden, ervaringen en beelden die de spoorhobby zo levendig en kleurrijk maken.

Daarbij houd ik de basisnavigatie in stand; kies dus altijd eerst via de navigatieknop Extra het thema Fotografie en daarna een pagina op deze inhoudsopgave.

Op elke pagina kan naar andere pagina’s gewisseld worden met een paginaverwijzing bovenaan. Deze “nulpagina” bevat de inhoudsopgave.

De inhoudsopgave van Extra/Fotografie is tot dusver als volgt:

(klik op een genummerde pagina hieronder voor een directe koppeling)

Titels:

  • Pagina 1: Mijn fototoestellen, ontwikkeling en gebruik van mijn foto-apparatuur (sinds 1962).
  • Pagina 2: Luchtfotografie, geschiedenis en toepassingen, met diverse luchtfoto's en illustraties met foto's van Your Captain Luchtfotografie.
  • Pagina 2A: Luchtfotografie, vervolg, met diverse foto's van Your Captain Luchtfotografie.
  • Pagina 3: Fotograferen van treinen in Nederland. Let op uw eigen veiligheid en die van anderen. Vraag toestemming aan personen of instanties als dat nodig is. Houd je aan de regels.
  • Pagina 4: Luchtfotografie, vervolg, foto's uit ballonvaarten, hoge gebouwen etc. Foto's van Bertus Kers.
  • Pagina 5: Rondvlucht Lelystad - Muiderberg op 2 mei 2015: mijn eerste eigen luchtfoto's.
  • Pagina 6: Project OV SAAL van boven, van knooppunt Badhoevedorp naar knooppunt Muiderberg: de capaciteitsuitbreiding van de weg- en railinfrastructuur tussen Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad. Foto's van Bertus Kers.
  • Pagina 7: Project OV SAAL/SAA van boven, knooppunt Muiderberg en weguitbreiding A6 Almere: de capaciteitsuitbreiding van de weg- en railinfrastructuur tussen Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad. Foto's van Merijn Bary.
  • Pagina 8: Rondvlucht Lelystad - Muiderberg – Hilversum – Almere Haven – Gooimeerdijk – Putten – Harderwijk – Lelystad op 5 juli 2016. Foto's van Henk Koster.