Pagina: [1] [Terug]

Locserie 193

Siemens Vectrons voor NS

NS heeft ten behoeve van de in de loop van 2021 nieuw op te starten rechtstreekse Nightjetverbinding van Amsterdam naar München, Innsbruck en Wenen - een gezamenlijk nieuw initiatief met de Oostenrijkse ÖBB, - twee multicourante elektrische locomotieven van de serie 193 geleaset bij European Locomotive Leasing (ELL) voor de inzet op het deeltraject tussen Amsterdam en Köln West. De slaaptrein van NS en ÖBB is deels gesubsidieerd en rijdt in ieder geval van 2021 tot 2024 als milieuvriendelijk alternatief voor het vlieg- en autoverkeer. De beide locs zijn halverwege de maand maart in de gele NS-bestickering gebracht met blauwe accenten en een groot wit logo op de zijwanden.

↑ ↑ → → Voor het opdoen van ervaringen en instructies zijn de locs inmiddels met enige regelmaat in de IC Berlijn-treinen te zien waar ze de vroege retourslag Amsterdam - Bad Bentheim – Amsterdam voor hun rekening nemen als trein 141 Asd (07:00) - Bh (09:16) en terug als trein 240 Bh (10:44) - Hgl 11:01/11:03 - Asd (13:00). Op woensdag 24 maart 2021 fotografeerde Bertus Kers loc 193 766 met trein 240 in Hengelo. Het vroege zonlicht doet de loc enigszins oranjekleurig aanzien maar is de NS-huisstijl. Meer informatie, achtergronden, foto’s en de verdere Europese ontwikkelingen zijn te vinden op de website van Martijn van Vulpen, klik hier.


↑ ↑ → → Op zondag 21 augustus 2022 werd loc 193 766 ingezet als hulploc en werd vanuit de Watergraafsmeer naar Geldermalsen gedirigeerd om daar paraat te staan voor hulpverlening aan de Nightjettrein waarvan de loc met tractieproblemen kampte en onderweg was via de Betuweroute (omgeleid wegens werkzaamheden Arnhem – Utrecht). Rond 11:30 uur staat de loc op spoor 6 in Geldermalsen. Een Intercity werd om die reden vast via spoor 4 en Linker Spoor richting Meteren gestuurd, zodat het spoor vanaf de Betuweroute beschikbaar bleef voor het eventueel ophalen van de nachttrein. Uiteindelijk bleek de hulploc niet nodig en deze keerde na een kwartier onverrichter zake als losse loc weer retour Watergraafsmeer.